Stokerij Klopman

Na een carrière van meer dan 25 jaar als manager in Human Resources, waarin ik er mijn werk van maakte om mensen beter te laten samenwerken, heb ik het roer volledig om gegooid en richt mij nu op de vrije tijd van mensen. December 2017 heb ik daarom Stokerij Klopman opgericht. De Stokerij wil voorzien in de behoefte aan ambachtelijke, eerlijke en heerlijke alcoholische dranken in de vorm van distillaten. De opleiding distillateur in het Jenevermuseum in Schiedam en bij Syntra in Hasselt (België) heeft mij daarbij enorm geïnspireerd en van de benodigde kennis voorzien. 

Ik ben ervan overtuigd dat mijn passie, professionaliteit, kennis van het distilleren en mijn liefde voor lekker en goed eten en drinken mij gaan helpen een succes van de Stokerij te maken. 

Vooralsnog richt de Stokerij zich alleen op gin. Gin is een alcoholische drank met een lange geschiedenis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het geen Engelse drank, maar begon het allemaal in Nederland. Gin is vindt namelijk zijn oorsprong in de oer-Hollandse drank jenever.

Gin is een drank met een relatief hoge concentratie alcohol en moet in Europa een minimum alcoholpercentage van 37,5% vol hebben. Gin wordt gemaakt door distillatie van het restproduct van suikerhoudende gewassen, bijvoorbeeld melasse, tot neutrale alcohol en daaraan vervolgens jeneverbessen toe te voegen. De jeneverbes zorgt voor de typerende smaak van gin. Je kunt ook gebruik maken van sleedoornbessen en in dat geval spreekt men van sleedoorn (Sloe) gin. Naast deze basis ingrediënten kan er een keur aan zogenaamde botanicals (alles wat vanuit de grond groeit, zoals kruiden en specerijen maar ook vruchten) aan gin worden toegevoegd. De hoeveelheid en verhouding van de botanicals en de wijze van produceren/distilleren bepalen de uiteindelijke smaak van elke individuele gin.

Haarlem is een prachtige grachtenstad met een traditie van bierbrouwers, apothekers en medicijnenmakers. Het is daarom tijd om in deze stad, dicht bij de Nationaal Park Zuid-Kennemerland met haar natuurlijke botanicals en het zuivere drinkwater van de Amsterdamse Waterleidingduinen, een stokerij te vestigen. 

Met Duivelskral Dutch Dry Gin komt de Stokerij niet alleen met haar eerste distillaat, maar ook met een exceptionele gin van 42% vol. De naam verwijst naar de Oudhollandse volksnaam voor de jeneverbes. Duivelskral Dutch Dry Gin is een fijn gestookte en ambachtelijk gemaakte gin met een zevental vooraf gemacereerde (in alcohol geweekte) en daarna mee gestookte botanicals. Duivelskral Dutch Dry Gin kan puur of in een mix gedronken worden, is ook uitstekend te verwerken in gastronomische gerechten en heeft een robuust maar uitgebalanceerd smaakprofiel, dat vooral kruidig is, maar ook subtiele frisse- en citrus aroma’s in zich heeft. De Nepalese timut peper, lid van zowel de Szechuan peper- als van de citrus familie, is de smaakbepalende botanical van Duivelskral Dutch Dry Gin. Deze peperbes groeit hoog in het Himalayagebergte. De fles, waarin Duivelskral Dutch Dry Gin verkocht wordt, is een gestileerde apothekersfles en samen met de etiketten, de sluitzegel en het lettertype vormt het geheel een duidelijke verwijzing naar de (medicijn)geschiedenis van gin en naar de stad Haarlem.

De Stokerij maakt ook een mooie blanke Dutch Sloe Gin, Doornroosje genaamd (Oudhollandse volksnaam voor de sleedoornbes), Spaanse Furie (Duivelskral Dutch Dry Gin die een tijd op een zwaar getoast Spaans eikenhouten Pedro Ximenez vat gelegen heeft) en vanaf december 2018 Janneman (Duivelskral Dutch Dry Gin die een tijd op een Hertog Jan vat gelegen heeft).

Meer informatie over de Stokerij en Duivelskral Dutch Dry Gin is te vinden op de website www.stokerijklopman.nl en Duivelskral Dutch Dry Gin is te verkrijgen in vele strandpaviljoens, cocktailbars, restaurants en slijterijen (zie verkooppunten op de website). Ook zal Stokerij Klopman met haar gins aanwezig zijn op verschillende (gin)festivals in binnen- en buitenland.

Benno Klopman


Kaas bij wijn, bitterballen bij bier en oesters bij champagne, maar wat te snacken bij een gin tonic? “Simpel”, zei Marije van de Merwe van De Rotterdamse Worst, “een lekkere ambachtelijk gemaakte droge worst. Biologisch weidevarken met mooie kruiden en specerijen als timut peper, venkelzaad en sumak en een eetbaar velletje. Kortom een heerlijke worst met een bite, die uitstekend smaakt bij alle gins van Stokerij Klopman, allemaal met de Nepalese timut peper als signature botanical.E-mailen
Map
Info